17 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Ομόφωνα ενέκριναν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (15/01), με συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και Νέων Αγροτών, την εισήγηση του προέδρου και του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τα άμεσα και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Οι εν λόγω προτάσεις τέθηκαν υπόψη του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.
Τα μέτρα άμεσης υλοποίησης διαρθρώνονται σε 7 δράσεις πρώτης προτεραιότητας:
1. Αναστολή πληρωμών (πάγωμα όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων).
2. Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς όλους τους αγρότες οριζόντια σε ποσοστό 12%. Για ορισμένα προϊόντα που βρίσκονται σε κρίση λόγω εμπορικών τιμών (αραβόσιτος, ελαιόλαδο, βαμβάκι) το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάνει το 15%.
3. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να κλιμακώνεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω με βάση τις εμπορικές τιμές.
4. Ριζική τροποποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σαφή προσδιορισμό της γεωργικής & κτηνοτροφικής πτυχής σε όλα τα μέτρα και τις δράσεις, με σημαντική αύξησή τους στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης 2007 - 2013.
5. Χρηματοδότηση των ΑΣΟ για την απορρόφηση όλων των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΑΣΟ προς το δημόσιο κατά τα πρότυπα των πρόσφατων ρυθμίσεων του ΙΚΑ.
7. Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.