17 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ,ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ

Ά. Μοχλούλης: Ο προσανατολισμός σε ποιότητα, τυποποίηση, marketing "χτίζει" το μέλλον του ελαιολάδου
Για μια δραστηριότητα γύρω από τον τομέα του ελαιολάδου, που ασφαλώς πρέπει να παραμένει προσανατολισμένη στην ποιότητα, την τυποποίηση και το marketing, ώστε η χώρα μας να «χτίσει» το μέλλον πάνω σε ονομασίες ελαιόλαδου περιζήτητες από το ράφι των σούπερ μάρκετς των δυτικών αγορών, κάνει λόγο στο paseges.gr ο Γενικός Διευθυντής της PIERALISI Hellas Α.Ε κ. Άγγελος Μοχλούλης. Παράλληλα, παρουσιάζει μια νέα τεχνολογία στο χώρο των μηχανημάτων, τα οποία εισάγει στη χώρα μας η PIERALISI Hellas ΑΕ.
Κύριε Μοχλούλη, καταρχήν, θα θέλαμε την άποψή σας για την «θέση» του ελαιόλαδου στη διατροφή των ελλήνων αλλά και γενικότεραΤο παρθένο ελαιόλαδο καταναλώνεται κυρίως στη λεκάνη της μεσογείου όπου επικεντρώνεται γεωγραφικά και το 90% της παραγωγής του. Βεβαίως, η αποδεδειγμένα και ιατρικά πλέον, ευεργετική για την υγεία μεσογειακή διατροφή, έχει κάνει το ελαιόλαδο γνωστό παγκοσμίως και έχει βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης, κυρίως στο δυτικό κόσμο. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι παγκοσμίως, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει μόνο το 2,8%!! όλων των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στη διατροφή (π.χ. φοινικέλαιο, σογιέλαιο κ.λπ.). Αυτό δηλώνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι μεν ύψιστης διατροφικής αξίας αλλά έχει ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσει ώστε να καθορίζει τη διατροφή των ανθρώπων σε μεγάλη κλίμακα. Τέλος, σχετικά με την ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός του ότι είμαστε ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως (1η Ισπανία, 2η Ιταλία), είμαστε ταυτόχρονα και οι «πρωταθλητές» στην κατανάλωσή του, οπότε μόνο περίπου 20% από το ελληνικό ελαιόλαδο απομένει προς εξαγωγή.
Μια και μιλήσατε για εξαγωγές, πιστεύετε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την πολιτεία, τους συνεταιρισμούς κι όχι μόνο για καλύτερη ποιότητα, τυποποίηση και τόνωση των εξαγωγών, θα καρποφορήσουν στο σημείο που θα θέλαμε;Το γεγονός ότι οι έλληνες είναι οι πρώτοι κατά κεφαλήν καταναλωτές ελαιόλαδου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πέφτουν θύματα επιτήδειων που το διανέμουν χύμα χωρίς καμία προδιαγραφή ποιότητας. Άρα, η τυποποίηση είναι κρίσιμης σημασίας και για την εσωτερική κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές μας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε χύμα ελαιόλαδο, κυρίως προς Ιταλία, όπου τυποποιείται από ιταλικές εταιρείες, αποκτά την ονομασία κάποιου γνωστού ιταλικού ελαιολάδου και εξάγεται σε απαιτητικές αγορές (π.χ. Αμερική, Ευρώπη κ.λπ.), με πολύ υψηλότερες τιμές βεβαίως από αυτές που πετυχαίνουν οι έλληνες εξαγωγείς χύμα ελαιολάδου.
Για να μπορέσουμε κι εμείς να εκμεταλλευτούμε την αξία του προϊόντος μας, θα πρέπει να είμαστε απολύτως προσανατολισμένοι στην ποιότητα, την τυποποίηση και το marketing, ώστε να "χτίσουμε" ονομασίες ελαιόλαδου που θα ζητούνται από το ράφι των σουπερμάρκετ των δυτικών αγορών.
Σε κάθε περίπτωση εμείς οι έλληνες έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από τ' ότι στην ελλάδα παράγεται το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου και αυτό είναι μια διαπίστωση που σας τη μεταφέρω όχι σαν έλληνας αλλά σαν εκπρόσωπος μιας ιταλικής εταιρείας που γνωρίζει πολύ καλά κάθε ελαιοπαραγωγό γωνιά του πλανήτη μας.
Ποια είναι η ανάμιξη της PIERALISI, της εταιρείας σας, στο χώρο των ελαιοτριβείων;Η PIERALISI έχει εξοπλίσει και συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τον μηχανολογικό εξοπλισμό των ελαιοτριβείων σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας ένα μερίδιο της εν λόγω αγοράς που ανέρχεται στο 70%. Ανάλογη είναι και η παρουσία της στην ελλάδα, με επιχειρηματική δραστηριότητα 25 χρόνων. Η εξειδίκευση της εταιρείας στην παραγωγή του ελαιολάδου, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να διακρίνουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα μας δώσουν λάδι καλύτερης ποιότητας.
Η έρευνα και η πρωτοπορία, μας βοηθούν να κατασκευάζουμε μηχανήματα που παράγουν όλο και ποιοτικότερο λάδι και να τα προσφέρουμε στους ελαιοτριβείς πελάτες μας.
Με ποιο τρόπο, κατά τη γνώμη σας, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου;Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η μορφή του παλιού ελαιουργείου που ήταν ένας αρκετά ακάθαρτος χώρος, όπου η επεξεργασία της ελιάς γινόταν με τις βαριές περιστρεφόμενες πέτρες, τις παλιές πρέσσες και πολύ ζεστό νερό έχει μάλλον εκλείψει ανεπιστρεπτί. Τα σύγχρονα ελαιουργεία λειτουργούν φυγοκετρικά και με τη μικρότερη δυνατή παρουσία ατμοσφαιρικού αέρα και θερμότητας, γιατί και τα δύο είναι παράγοντες που βοηθούν στην οξείδωση του λαδιού (τάγκισμα). Άρα, η νοσταλγία για τα παλιά λιοτρίβια όπου οι πελάτες δοκίμαζαν με την παραδοσιακή κριθαροκουλούρα το λάδι που έβγαινε ζεστό-ζεστό, είναι μεν νοσταλγία προς την παράδοση που χάνεται, αλλά όχι προς την ποιότητα που τώρα κερδίζεται. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για ένα τελικό προϊόν ποιότητας απαιτείται ποιοτική διαχείριση και στα στάδια πριν και μετά το ελαιουργείο. Δηλαδή στην καλλιέργεια της ελιάς με τα λιγότερα (ή και καθόλου) φυτοφάρμακα και στην τυποποίηση (εμφιάλωση) με αυστηρούς κανόνες ασφάλεια και υγιεινής.
Που πιστεύετε ότι έγκειται το κέρδος - όφελος από τη διφασική λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας διφασικής πυρήνας, που προωθεί η εταιρεία σας;Ήδη στην Ισπανία, μια από τις κύριες ανταγωνίστριές μας χώρες στον τομέα του ελαιολάδου, η PIERALISI έχει προχωρήσει στην κατασκευή περίπου 70 μονάδων επεξεργασίας διφασικής πυρήνας. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ολοκληρώνεται η κατασκευή μόλις μιας, όπως επίσης και στο Μαρόκο, ενώ στη χώρα μας κανείς επιχειρηματίας δεν έχει προχωρήσει στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Στρατηγικός στόχος της PIERALISI Hellas Α.Ε, και προσωπικά εμού του ίδιου, αποτελεί η κατασκευή τουλάχιστον μιας μονάδας επεξεργασίας διφασικής πυρήνας στην ελλάδα εντός του 2008, καθώς τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο τα οικονομικά της επιχείρησης, τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό, τον καταναλωτή που προμηθεύεται πιο ποιοτικό ελαιόλαδο, καθώς επίσης και το περιβάλλον, αφού έτσι δίνεται λύση στο χρόνιο πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Ειδικότερα;Η διαφοροποίηση της διφασικής λειτουργίας, από τα γνωστά σε όλους τριφασικά ελαιοτριβεία, έγκειται στο ότι μέχρι σήμερα για την επεξεργασία του ελαιοκάρπου απαιτείται η προσθήκη νερού και το προϊόν είναι το ελαιόλαδο, το υποπροϊόν είναι η τριφασική στερεή πυρήνα, από την οποία παράγονται τα πυρηνέλαια και το ρυπογόνο απόβλητο είναι ο κατσίγαρος δηλαδή τα φυτικά υγρά. Αντιθέτως, τα διφασικά ελαιοτριβεία επεξεργάζονται τις ελιές, χωρίς προσθήκη νερού και έτσι, παράγεται ελαιόλαδο σαφώς καλύτερης ποιότητας, που αποδεικνύεται από εργαστηριακές αναλύσεις, αλλά και διφασική πυρήνα υγρής όμως μορφής που είναι και το μοναδικό υποπροϊόν, χωρίς να υπάρχει πλέον κανένα ρυπογόνο απόβλητο.
Η πυρήνα αυτή που η επεξεργασία της θα γίνει στο διφασικό πυρηνελαιουργείο περιέχει 65% υγρασία, 32% στερεά (φλούδα ελιάς, ψίχα ελιάς και κουκούτσι), και σε ποσοστό 3% λάδι.
Με την τεχνολογία που προωθεί η PIERALISI Hellas Α.Ε., δεν μας απασχολεί πλέον το θέμα «κατσίγαρος», αφετέρου ο επαγγελματίας εξοικονομεί χρήματα από την επεξεργασία της διφασικής πυρήνας, από την οποία θα πάρει ένα ποσοστό λαδιού (περίπου 1%), το κουκούτσι της ελιάς που λόγω της μεγάλης θερμογόνου δύναμης πωλείται σε τιμές γύρω στα 0,13 ευρώ/κιλό και τέλος σ' ένα τρίτο βήμα, και έπειτα από θερμική ξήρανση της διφασικής πυρήνας παράγεται πυρηνόξυλο, το οποίο τιμάται στην αγορά περί τα 0,07 ευρώ/κιλό. Κι όλα αυτά χωρίς καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ρίσκο για τους ελαιοτριβείς, αφού τα...πρόστιμα λόγω του κατσίγαρου παραμονεύουν.
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr