30 Ιανουαρίου 2009

ΝΙΚΑΙΑ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ-ΚΡΗΤΗ-ΕΒΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΡΑΤΟΥΝ

Νίκαια, Προμαχώνας, Κρήτη… τελευταίες εστίες αντίδρασης

Την απόφαση να αποσυρθούν και τα τελευταία μπλόκα από τις εθνικές οδούς έλαβε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης το πρωί της Παρασκευής το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Ήδη, στην πλειονότητά τους οι κόμβοι στις εθνικές οδούς έχουν ανοίξει. Μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η απομάκρυνση των τρακτέρ από την Αλαμάνα και το Κάστρο Βοιωτίας. Τα μπλόκα παραμένουν στη Νίκαια της Λάρισας, στον Προμαχώνα των Σερρών και την Κρήτη. Σε μαζική αποχώρηση από τα μπλόκα τους στη Μακεδονία και τη Θράκη και σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, με αποφάσεις των συνελεύσεών τους και αλλού σε συνεννόηση με το πανελλαδικό τους όργανο, προχωρούν το μεσημέρι οι αγρότες.
Στις 12 το μεσημέρι διαλύουν το μπλόκο τους και οι αγρότες στην Εξοχή, τους Ευζώνους. Την ίδια ώρα αποχωρούν και οι αγρότες από τα διόδια των Μαλγάρων. Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.Στη 13.00 αποχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών από την Εγνατία Οδό. Ο δρόμος έχει ανοίξει σε όλο του το μήκος και η κίνηση γίνεται κανονικά, αφού τα τρακτέρ δεν κλείνουν πουθενά την κυκλοφορία. Χθες αργά το βράδυ αποχώρησαν και οι αγρότες των Σερβίων Κοζάνης, ανοίγοντας την εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας και οι αγρότες απ’ τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας.Στην Κρήτη
Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, χαλαρώνοντας, ωστόσο, το μπλόκο τους, στο Πλατάνι, πήραν οι αγρότες των Χανίων. Ύστερα από πολύωρη σύσκεψη, αποφάσισαν ότι από σήμερα Παρασκευή θα ανοίγουν την εθνική οδό, τρεις φορές την ημέρα. Η διέλευση όλων των οχημάτων θα επιτρέπεται 07.00 με 08.30, 13.00 με 14.30 και 18.00 με 19.30. Επίσης, θα επιτρέπουν τη διέλευση, από το μπλόκο, γιατρών και εκπαιδευτικών, ενώ το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, από το μπλόκο θα περνούν και οι διαγωνιζόμενοι. Επιπλέον, αποφάσισαν να αποκλείσουν και σήμερα τις τρεις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε Χανιά και Κίσαμο. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αγροτών στα Χανιά καλούν σε παγκρήτια σύσκεψη, το πρωί του Σαββάτου, στο Ηράκλειο όλους τους βουλευτές του νησιού, ενώ αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει, τη Δευτέρα, συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη. Με την επιστροφή τους στα Χανιά, την Τρίτη, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Στην άκρη της ΕλλάδαςΣε λίγη ώρα (μετά τη μία το μεσημέρι) συνεδριάζουν και οι αγρότες του μπλόκου του Ορμενίου. Ο κ. Παναγιώτης Γκαρελίδης από τα Ρύζια Έβρου λέει στο AgroNews ότι: «Είμαστε στον τελευταίο κόμβο πριν από το τελωνείο του Ορμενίου και αυτή τη στιγμή είμαστε παραταγμένοι, πάνω από 250 τρακτέρ και πολύ περισσότερος κόσμος, αριθμητικά, από την Ορεστιάδα και τα γύρω χωριά.Μετά τη μία θα αρχίσουμε να μαζευόμαστε και μέχρι τις 2 θα αποφασίσουμε αν θα μείνουμε ή όχι. Είχαμε χθες εκπρόσωπο στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο που συνατήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ν. Κατσαρό και τον υπουργό Αγρ. Αν.απτυξης, κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Ο εκπρόσωπος έρχεται από στιγμή σε στιγμή και θα μας πει τι συνέβης την Αθήνα, ώστε να δούμε εάν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε το μπλόκο ή όχι.»Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του βόρειου Έβρου αφορά στο καλαμπόκι και ακολουθούν οι καλλιεργητές σκληρού και μαλακού σιταριού, με μικρότερο πρόβλημα στο βαμβάκι.«Το θέμα δεν είναι να μας δώσουν φέτος ένα ποσό για αποζημίωση, διότι του χρόνου θα είμαστε πάλι στο έλεος του Θεού. Τα λεφτά θα μας τα πάρουν οι εταιρείες των λιπασμάτων μόλις πάμε να σπείρουμε. Οι τιμές των λιπασμάτων δεν πέφτουν. Εμείς δεν θέλουμε να πουλάμε ακριβά, θέλουμε να βγάζουμε αξιοπρεπές μεροκάματο, αρκεί να είναι και το κόστος σε ένα χαμηλό επίπεδο.»