29 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ

«Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο» τάδε έφη ο «θείος» Καραμανλής - 12/11/2008
Με το έγγραφο 15609/22-10-2008 του ΓΓ του ΥπΑΑΤ κ. Σκιαδά, δίνεται το «πράσινο φως» για την «κατάθεση» αίτησης υποψηφιότητας για την ένταξη στη Δράση: Ενθάρρυνση επενδύσεων μικρού κόστους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ποιοι είναι εκείνοι που πάνε να καταθέσουν φάκελο χωρίς να γνωρίζουν επισήμως τι πρέπει να καταθέσουν; Ποιος τους έχει ενημερώσει και πως είναι σίγουροι ότι θα εγκριθεί αυτό που κατέθεσαν χωρίς να ξέρουν; Μπορεί για άλλους λόγους να είχε πει τη φράση του τίτλου ο αείμνηστος αλλά η αλήθεια των λόγων αυτών, βρίσκει τη… διαχρονική εφαρμογή της στην προκειμένη περίπτωση.
Να θυμίσουμε ότι για να έχει ισχύ το ανωτέρω έγγραφο θα πρέπει να υπάρχουν: -Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομίας & Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης. -Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης Λεπτομερειών. (ʼρθ. 1, παρ. 4 της υπό έκδοση ΚΥΑ). -Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την Προκήρυξη του Μέτρου. (ʼρθ. 9, παρ. 1 της υπό έκδοση ΚΥΑ). -Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων από τις Περιφέρειες. (ʼρθ. 9, παρ. 2 της υπό έκδοση ΚΥΑ). -Η εγκατάσταση της internet εφαρμογής.
Φυσικά όπως έχουμε ξαναγράψει καμία από τις παραπάνω αποφάσεις δεν έχει εκδοθεί και ούτε η internet εφαρμογή έχει εγκατασταθεί και -τι πρωτοτυπία- δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα σχετικό από τις Περιφέρειες. Και άντε αυτό το παραβλέπουμε….(που δεν γίνεται αλλά λέμε…) Οι γενικοί άξονες που είναι γνωστοί όπως για παράδειγμα ότι δεν θα πληρώσουν, τάχα, μελέτη για τα σχέδια αυτά. Κι εδώ είναι οι παγίδες. Και δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί θα πρέπει να συμβαίνουν αυτά και δεν λένε ευθέως αυτό που θέλουν να πουν χωρίς να ξέρουμε τι είναι.
Οι κτηνοτρόφοι από ότι φαίνεται στην κατάθεση του φακέλου θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας ή αποχαρακτηρισμό από το δασαρχείο, και βεβαίωση ότι η εκμετάλλευση βρίσκεται εκτός οικισμού, άρα τοπογραφικό. Ενώ στο προηγούμενο καθεστώς ο κτηνοτρόφος επιδοτείτο για την διαδικασία αυτή τώρα τα πληρώνει από την τσέπη του. Βεβαίως ο κτηνοτρόφος πρέπει να πληρώσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του την τελική άδεια λειτουργίας αφού δεν ανήκει στις επιλέξιμες δαπάνες. Υποβάλλουν φάκελο και παίρνουν καταρχήν έγκριση να υλοποιήσουν επενδύσεις χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τι πρέπει να καταθέσουν για να πάρουν την επιδότηση.
Αποτέλεσμα: αν δεν γίνει σαφές ότι δεν μπορούν όλα τα παλιά ποιµνιοστάσια να βγάλουν άδεια λειτουργίας θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων που θα κάνουν την επένδυση των 50.000 και δεν θα πάρουν επιδότηση. Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα γίνει η ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα ισχύει και για τ’ άλλα προγράμματα που «αρχίζουν».
Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι οι γεωτεχνικοί δεν είναι απαραίτητοι κατά τον υπουργό και την πολιτική ηγεσία ενώ οι Πολιτικοί Μηχανικοί ή Τοπογράφοι είναι απαραίτητοι γιατί πρόεδρος του συλλόγου τους είναι ο Ειδικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Παπαγιαννίδης. Εννοείται ότι είναι απαραίτητοι αλλά απλώς κάνουμε τον παραλληλισμό για να δείξουμε το μεγαλείο της σκέψης….
Μαίρη Λυμπεροπούλου e-mail: ml@agrotypos.gr