29 Ιανουαρίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΚΟΒΑΚΗ?

Σειρά συσκέψεων για το ελαιόλαδο προτάσεις και ανησυχία για τιμές - 7/11/2008
«Ουσιαστικά έμμεση παρέμβαση μπορεί να γίνει στην αγορά του ελαιολάδου, διότι δεν μπορεί το κράτος να επέμβει στην αγορά», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Προκοβάκης, με αφορμή την ευρεία σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκιαδά, για τη νέα σοδειά ελαιολάδου. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι οι Ισπανοί είναι αυτοί πλέον που καθορίζουν την αγορά ελαιολάδου, από τη στιγμή που έχουν εξαγοράσει πολλές ιταλικές εταιρείες και σε συνδυασμό με την μεγάλη φετινή παραγωγή, είναι σίγουρο ότι το «χαρμάνι» που θα γίνει φέτος θα περιέχει περισσότερο ισπανικό λάδι από άλλες χρονιές.
Πάντως χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ. Οι φορείς του κλάδου διατύπωσαν τις προτάσεις τους, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στον τομέα των τιμών. Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ένα περίπου μήνα.
Στη σύσκεψη, που έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, του ΕΣΒΙΤΕ, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιολάδου, της «Ελαιουργικής», της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και των Ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών Σητείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, υποβλήθηκαν μια σειρά από προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού ελαιόλαδου, την αύξηση της κατανάλωσής του, έναντι των σπορέλαιων και αποσμισμένων ελαιόλαδων και τη σύγκλιση τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
Από πολλές πλευρές προτάθηκε η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και η κατάργηση του ποιοτικού παρακρατήματος, που θεσπίστηκε με την καινούργια ΚΑΠ.
Παράλληλα, ζητήθηκε η ενίσχυση της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην εγχώρια αγορά, με έμφαση στους χώρους μαζικής εστίασης, μέσω προδιαγραφών, προμηθειών στο Στρατό και παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις και κέντρα μαζικής εστίασης για τη χρήση ελαιόλαδου.
Εξάλλου, προτάθηκε η εφαρμογή ενός γενικευμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας της πρώτης ύλης, με αξιόπιστους ελέγχους και εγγύηση ποιότητας, με παράλληλο αποκλεισμό της δυνατότητας δημιουργίας μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια.
Αυτή την περίοδο και στις τρεις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία – τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο βρίσκονται σε χαμηλότερα από 9,5% έως και 21,4% επίπεδα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Αυτό επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς ελαιολάδου το ιταλικό κρατικό ινστιτούτο αγροτικών προϊόντων ISMEA. H μεγαλύτερη κάμψη τιμών την περίοδο Οκτωβρίου 2007 – Οκτωβρίου 2008 παρατηρείται, σύμφωνα με το ISMEΑ, στη χώρα μας, καθώς οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μειωμένες κατά 17,3% στην Κρήτη, κατά 18,6% στη Μεσσηνία, κατά 8,8% στη Λακωνία και κατά 21,4% στην Κορινθία. Αντιστοίχως και για το ίδιο χρονικό διάστημα στην Ισπανία οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μειωμένες κατά 10,2% στην περιοχή της Μάλαγα, 11,8% στην περιοχή της Γρανάδα, 11,1% στη Χαέν και 9,5% στην περιοχή του Τολέδο. Στην Ιταλία η μέση μείωση των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι της τάξης του 19%, αλλά σε απόλυτους αριθμούς οι τιμές κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνες σε Ελλάδα και Ισπανία. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες διαμορφώνονται μεταξύ 2,38 και 3,85 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία μεταξύ 2,21 και 2,20 και στην Ελλάδα μεταξύ 2,18 και 2,76 ευρώ το κιλό.