24 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

υποστηρικτηκα μετρα οικονομικου χαρακτηρα
1.καταργηση ολων των παρακρατησεων επι της επιδοτησης του ελαιολαδου
2.αυξηση του επιστρεφομενου φπα και της επιστροφης του φορου για το πετραιλεο
3.συνεχηση της ενισχυσης και μετα το 2013

μετρα μειωσης του κοστους παραγωγης
1.υιοθετηση της πρακτικης απο καθε παραγωγο των αναλυσεων εδαφους και φυλλοδιαγνωστικης ωστε η λιπανση των καλιεργηων να ειναι τεκμηριωμενη,αποτελεσματικηκαι κυριως οικονομικη
2.πρωοθηση των συστηματων καλιεργηας ολοκληρωμενης διαχειρησης μεσω των οποιων ελενχεται το κοστος εισροων.

δρασεις διασφαλισεις ποιοτητας
1.ενημερωση των παραγωγων ,των ελαιοτριβεων και των τυποποιητων για της προυποθεσεις ενταξης στο συστημα ελενχου ποπ,με την επεκταση του ποπ καλαματα σε ολο τον νομο και σε καθε περιπτωση,την τηρηση προτυπων ορθης καλιεργητικης και υγειηνης πρακτικης
2.αξιοποιηση των ιδιετερων οργανοληπτικων χαρακτηριστηκων του μεσσηνιακου ελαιολαδου και διασφαλιση τους μεσω της συστασης πιστοποιημενης ομαδας γευσιγνωσιας(panel test)
3.αυξημενοι ελενχοι για την τηρηση της εθνικης και κοινοτικης νομοθεσιας με στοχοτη διακινηση και την ιχνηλασιμοτητα του προιοντος.να καταγραφεται και να ελενχεται απολυτα η διακινηση του ελαιολαδου.
4.αμεση λειτουργεια του γραφειου ελαιολαδου και στις δυο διευθυνσεις αγροτικης αναπτυξης και στελεχωση και λειτουργια του εργαστηριου πιστοποιησης της ποιοτητας ελαιολαδου στην καλαματα.

οργανωτικα μετρα σε επιπεδο νομου για την προοπτικη του προιοντος
1.αναγκη συστασης ενδονομαρχιακου φορεα,μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα,με μελη οσους φορεις ιδιωτικου και δημοσιου τομεα σχετιζονται με την ελαιοκομια καιτα παραγομενα προιοντα απο αυτην,ο οποιος θα δραστηριοποιηται τοσο στον τομεα παραγωγης οσο και στον τομεα διαθεσης και πρωοθησης του προιοντος.

δρασεις προβολης και προωθησης
1.διοργανωση μεγαλης εκδηλωσης(προτεινεται η περιοδος των χριστουγενων) με διεθνη διασταση και προσεγγιση,πολιτιστικη,εμπορικη,τουριστικη,ωστε να συνδεθει η μεσσηνια σε ετησια βαση με το ελαιολαδο και την ελαιοκαλιεργεια.
2.οργανωμενη προσπαθεια ενημερωσης και γνωριμιας με το ποιοτικο μεσσηνιακο ελαιολαδο πρωστιτως της εΕπειδη βλεπω πολες αγροτικες κινητοποιησεισ τελευταια με το στυλ
αγροτικου συνδικαλισμου και επειδη πολες προτασεις κυκλοφορουν
στα τραπεζια ας ριξουμε και μεις μια επειγουσα και συγκεκριμενη.
να ξεκινησουμε απο μια απλη καταγραφη
ποση ειναι η συνολικη παραγωγη(πραγματικη ενοω)γιατι μην μας πει η πιστευει κανενας οτι φετος παραγαμε 370.000 τοννους
ποια ειναι τα χαρακτηριστικα της ελαιοκαλλιεργειας(διαρθοσεις,κοστος,κτλ)
ποσα και ποια ελαιοτριβεια παραγουν ποσο λαδι και τη το κανουν
ποιο ειναι η εμποροι στο χυμα και πως το διακηνουν
ποιο ειναι οι τυποποιητες απο που,πως,αγοραζουν,ποσο και σε ποιους πωλουν
τα τελευτεα πεντε χρονια εχουν δοθει απο τα προγραμματα των οργανωσεων ελαιουργικων φορεων(παρακρατημα 2% της ενιαιας ενυσχυσης) αρκετα εκατομυρια ευρο για μελετες(με η χωρις εισαγωγικα). ρικης ελληνικης αγορας.
3.ενισχυση της εξωστρεφειας του μεσσηνιακου ελαιολαδου με την βοηθεια του υπουργειου εξωτερικων.

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών