11 Μαρτίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ.....

Ελαιόλαδο: Ημερίδες στα ξενοδοχεία εμείς, συνενώσεις οι Ισπανοί Αναρωτιούνται οι ελαιοπαραγωγοί αν η ημερίδα που έκανε πρόσφατα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, βοηθά στην προώθηση και βελτίωση της τυποποίησης του ελληνικού ελαιολάδου. Γύρω στα 9 εκατ. ευρώ, χρήματα από τα παρακρατήματα των παραγωγών (2%), ξόδεψε σε τρία χρόνια η ΕΔΟΕΕ για να κάνει κάποιες ομιλίες σε ξενοδοχεία που συνοδεύονταν από ελαφρά γεύματα. Και ενώ εμείς κάνουμε ημερίδες… στην Ισπανία προχωρούν σε συνενώσεις επιχειρήσεων στον τομέα της εμπορίας του ελαιόλαδου.

Αυτό ζήτησε ο Martín Soler, Επίτροπος Γεωργίας και Αλιείας της Περιφερείας της Ανδαλουσίας, σε πρόσφατη ομιλία του στην Σεβίλλη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη για να βελτιωθεί η κατάσταση στις τιμές του ελαιόλαδου που έχουν φθάσει σε επίπεδα απαράδεκτα. Στην Ανδαλουσία, είπε, υπάρχουν σήμερα πάνω από 1000 Επιχειρήσεις Εμπορίας και Ελαιοτριβεία που πουλούν ελαιόλαδο και αυτό δεν βοηθά στο να υπάρξει μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη κατά τις αγοραπωλησίες με τις μεγάλες Βιομηχανίες τυποποίησης της Ισπανίας και Ιταλίας. Απαιτείται συνεπώς συγκέντρωσή τους σε πολύ μεγάλες μονάδες και υποστήριξε ότι ένα προϊόν ποιότητας δεν πωλείται μόνο του.
Αυτά συμβαίνουν στην Ανδαλουσία, που παράγει 10 φορές περισσότερο ελαιόλαδο από την Κρήτη. Εκεί υπάρχουν 1.000 περίπου επιχειρήσεις εμπορίας (Συν/κες και Ιδιωτικές) και θεωρούνται πάρα πολλές και γίνονται προσπάθειες να τις συγκεντρώσουν. Στην Κρήτη έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε πάνω από 700 πωλητές (Ελαιουργεία, ΕΑΣ, ΑΣ και Εμπόρους) και δεν παίρνουμε κανένα μέτρο για να τους συγκεντρώσουμε!
Στο μεταξύ απομυθοποιείται πλέον η φήμη για την υψηλή παραγωγή της Ισπανίας την τρέχουσα περίοδο 2008/9, αφού από τους 1.250 χιλ. τόνους των αρχικών προβλέψεων τελικά τα πραγματικά δεδομένα την κατεβάζουν 25,4% χαμηλότερα κοντά στους 900 χιλ. τόνους, ποσότητα που την κατατάσσει στην δεύτερη χαμηλότερη παραγωγή της χώρας των τελευταίων 6 χρόνων.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Οργανισμού Ελαιολάδου της Ισπανίας, μέχρι την 31 Ιανουαρίου είχαν παραχθεί μονό 720 χιλ. τόνοι έναντι 950 χιλ τόνων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου!
Σχετικά με τις παραμέτρους στην εμπορευματοποίηση ο Οργανισμός Ελαιόλαδου της Ισπανίας αναφέρει ότι τους τρεις πρώτους μήνες της περιόδου οι πωλήσεις έφθασαν τους 270 χιλ. τόνους, οι εξαγωγές τους 140 χιλ. τόνους και η εσωτερική κατανάλωση τους 133 χιλ. τόνους σημειώνοντας μείωση της τάξεως 12-13% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Τελικά, τα αποθέματα της Ισπανίας την 31/1 στα Ελαιοτριβεία ήταν 650 χιλ. τόνους και στις Βιομηχανίες Τυποποίησης τους 130 χιλ. τόνους δηλαδή συνολικά έφθαναν τους 780 χιλ. τόνους δηλαδή 3,1% χαμηλότερα από ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Όπως, παρατηρεί ο Πρόεδρος της COAG-Jaén κ. Rafael Civantos, παρά την μείωση της παραγωγής, οι τιμές του ελαιόλαδου συνεχίζουν να ακολουθούν μια συνεχή πτωτική πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα των τιμών δεν είναι πρόβλημα προσφοράς – ζήτησης, αλλά πρόβλημα κερδοσκοπίας (!)